Villamuseet Villa Rulludd

Gör en resa några årtionden tillbaka till släkten Kihlmans sommarvilla! På övervåningen utför tanterna Agnes och Margit sina sysslor vid tvättkommoden. I rosenkammaren vaknar lilla Gunilla för att fortsätta med sina docklekar och i pigkammaren där kokerskan Mimmi bor har den lätta bocksängen redan rullats ihop för dagen.

Seden bland förmögna stadsbor att flytta ut på landet för sommaren blev vanligare i mitten av 1800-talet. Alfred Kihlman lät år 1873 bygga huset som kallades Vintervillan på kusten på det område som idag är Esbo stad. Ett tjugotal år senare restes intill huset en lite lättare villa som kallades Sommar- eller Päijännevillan. Senare byggdes husen ihop genom en stor veranda.

Villa Rulludd är ett sällsynt exempel på den tidiga villaarkitekturen på den nyländska kusten.
Glimtar från förr finns även i fotoalbumet vars bilder är kopior av fotografier som tillhör Kihlmans kultursläkt. Klättra upp till övervåningen längs trappan i jugendstil och njut av sommarstämningen under 1920- och 1930-talen!

Museikort

Rulluddsvägen 15, 02260 Esbo
Öppet första söndagen i varje månad klockan 11-15.
Inträdesavgift
Fritt inträde
Guidningar
Guidning enligt överenskommelse. Bokningar och förfrågningar ti–to kl. 13–15 tel. (043) 8267 893, förfrågningar och ringbud även kaupunginmuseo@espoo.fi