Skolmuseet i Porlom

Skolmuseet finns i den gamla skolbyggnaden i Porlom (byggt 1872), vilken inte längre används som skola. Museets placering i f.d. skolrummet skapar intrycket av en skola från förr med kateder, griffeltavlor och harmonium.

Det finns över 200 bildtavlor, bl.a. växttavlor ritade av Ebba Masalin och andra naturvetenskapliga undervisningstavlor. Griffeltavlorna och pulpeterna med stolarna och pulpeterna från olika årtionden skapar stämning. Gamla handarbetsmönsterböcker åt flickorna och modellritningar åt pojkarna från början av senaste århundradet finns framlagda.

Presidenternas fotografier på väggarna påminner om gångna tider liksom den gamla kartan över Finland på väggen. De uppstoppade fåglarna hör till klassrummets rekvisita. Nu fattas bara lärarinnan och eleverna, så kunde lektionen börja.

Museikort

Gästgivarevägen 2, 07820 Porlom