Walter Runebergs skulptursamling

Skulptör Walter Runeberg var son till Fredrika och Johan Ludvig Runeberg. Efter hans död donerade arvingarna till Borgå stad en stor skulptursamling. I utställningen i det nuvarande museet finns bl.a. skisser och gipsskulpturer till Walter Runebergs mest kända verk, s.s. Lagen, Per Brahe, Apollo och Marsyas, Alexander II, J.L. Runebergs staty och Z. Topelius’ gravminnesmärke Ängel. Bland bysterna kan man finna flera märkespersoner inom 1800-talets kultur- och konst.

Per Brahe statyn i Åbo och i Brahestad har blivit kända för många. J.L. Runebergs statyn, avtäcktes 1885 i Esplanaden i Helsingfors där en stor folkskara hade samlats. Samma år avtäcktes en version av verket i naturlig storlek i Borgå. Kanske det mest kända verket är Alexander II:s monument på Senatstorget i Helsingfors; arbetet räckte i 8 år.

Museikort

Alexandersgatan 5, 06100 Borgå
2.5 - 17.8.. må-sö kl. 10-16
Inträdesavgift