Kartanopari
Foto: Sakari Kiuru
Kommendanten på fästningen Sveaborg, Augustin Ehrensvärd, som bodde på herrgårdens område på 1700-talet provade till och med att odla ris på åkrarna. Uppenbarligen var det fråga om indianris, d.v.s. vildris, vars frön botanikern och forskningsresanden Pehr Kalm tog med sig från sin resa till Nordamerika. Ombyggandet av omgivningen till en regelbunden barockträdgård som gjordes senare lyckades avsevärt bättre.

Englantilaispuiston ja barokkipuutarhan ympäröimä entinen posliinitehdas sekä kustavilaistyylinen, mansardikattoinen tiilirakennus keskellä maalaismaisemaa johdattavat takaisin menneille vuosisadoille ja 1700- ja 1800-luvun säätyläisperheiden arkeen.

Herttoniemen ja Tuomarinkylän kartanoiden historia juontavat juurensa jo keskiajalle, jolloin alueilla elettiin kylien kautta. Herttoniemen rälssitilat ja Tuomarinkylän talonpoikaisasutus saivat väistyä 1700-luvun puolivälin jälkeen, kun tilat siirtyivät maineikkaiden sukujen omistukseen. 1800-luvulle tultaessa Herttoniemi ja Tuomarinkylä siirtyivät näyttävien rakennusten ja upeiden puutarhojen aikaan.

Kartanomuseoissa on herrasväen kotielämän lisäksi esillä muitakin elämän ympäristöjä: Tuomarinkylän kartanomuseon Tyylikästä -näyttelyn huonekalut ja muut sisustuselementit esittelevät entisaikojen sisustustyylejä monipuolisesti, ja Herttoniemen kartanon alakerta on puolestaan sisustettu 1900-luvun porvariskodiksi.

Utflytens mål

Hertonäs Gårds Museum
På släkten Cronstedts herrgård som omges av en vacker barockträdgård kan besökaren bekanta sig med hur både 1800-talets överklass och borgarfamiljerna på 1900-talet levde.

Domarby herrgårdsmuseum