Hembygd och gitarrer
Foto: Sakari Kiuru

Jimi Hendrix bas och representativa folkdräkter – en cykeltur i trakterna kring Lappträsk bjuder på både hembygds- och gitarrhistoria!
 
Kycklings allmogehus från 1800-talet, Brofogdas, en av de äldsta byggnaderna i Lappträsk kommun som förr i tiden var brofogdens bostad samt Wårkulla, vars bostadshus stod klart år 1890 och som även har tjänat som bönehus ger en täckande bild av trakten där museerna ligger. Här presenteras allt från både näringar som alltid idkats i området till typiska heminredningar.
 
Lappträsk gitarrgods utskiljer sig från dessa utflyktsmål som skildrar lokalt liv och föremål från trakten. Här finns förutom en omfattande gitarrsamling även en hel del andra instrument från dragspel till trummor utställda!
 
På Kycklings, Brofogdas och Wårkulla presenteras gamla hantverkaryrken och verktyg som hantverkarna använt, men även på Gitarrgodset kan du beundra skickligt hantverk från förr. En av museets utställningar presenterar nämligen gitarrbygge och gitarrbyggarens verktyg från verkstaden Helena i Sibbo från 1950–70-talen.
 
Cykelturen är cirka 14 kilometer lång.Javascript is required to view this map.
Rutten till museet på Google Maps -sidan
Utflytens mål

Lappträsk gitarrgods
Instrument från gitarrer till trummor genom årtionden och finländsk gitarrtillverkningshistoria i museet som civiltjänstgörarna inrett och upprätthåller.

Hembygdsgården Kycklings
En atmosfär av gamla byggnader i en vacker trädgård, skomakarens och ciselörens verktyg från förr samt traktens folkdräkter i charmfull hembygdsgård.

Brofogdas fänriksboställe
Utställningar som berättar om rotehållningen och andra världskriget i det välbevarade fänriksbostället som till sina äldsta delar är över tvåhundra år.

Wårkulla hembygdsgård
Husgeråd och arbetsredskap som berättar om den lokala lantbruks- och mejeriverksamheten samt föremål kring skolgång i ett av uthusen på hembygdsgården, som även fungerat som bönehus.