Fazer-museet

Fazer-museet finns på Fagersta konfektyrfabrik i Vanda. I vitrinskåpen på museet finns en färgglad hop av minnen, som tog sin början på konditoriet som Karl Fazer grundade år 1891 på Glogatan i Helsingfors. Tre år senare påbörjades den industriella tillverkningen av konfektyren.

Olika chokladformar, konfektyrautomater, askar och etiketter återspeglar sin egen tid. Turistkaramellerna skildrar de mest kända sevärdheterna från början av 1900-talet. Paavo Nurmi-pastillaskarna utformades så att de passade i västfickan och vid tiden för kröningen av Englands kung dök en likadan krona upp på marmeladaskarnas lock.

I museets arkiv har man sparat fotografier och dokument över företagets verksamhet. I samband med fabriksrundturen kan man bekanta sig med Fazer-museet och under rundturen visas en tidslinje som beskriver företagets historia samt ett vitrinskåp fyllt med fascinerande föremål.

Museikort

WWW-adress
Fazersvägen 6, 01230 Vanda
Tidsbeställning må-fr 08.30-10.00 +358 (0)9 8762613