8.10.2013 - 17.11.2013
Bårdens svala - Dekorationsmålare och fotograf Juho Pessala (1893-1955)

Juho Pessala var dekorationsmålare och han var verksam på Östra Nylands landsbygd under 1900-talets första hälft. Han fotograferade, spelade fiol och utförde grafiska arbeten som bisyssla. Dekorationsmålaren fungerade då som scendekoratör genom att tillverka scenens standardkulisser.

Förutom kulisserna presenteras fotografier av livet i byn, fotografens familj och arbetssituationer samt ådrade och blomsterornamenterade möbler, ekorrgungstol jämte andra möbler som Pessala har tillverkat eller formgivit. Juho Pessala verkade också som teater- och restaurangviolinist. Dansorkestern Carmen som Pessala grundade, vittnar om underhållsorkestrarnas första skeden på 1930-taleets landsbygd.

Utställningen omfattar en kort dokumentär om Juho Pessala, regisserad av Pauliina Talikka samt Heta Jäälinojas videokonstverk som utgår från Pessalas fotografier. Publikationen Bårdens svala är skriven av Marke Kalliola. I verkstaden kan såväl mindre som större besökare vika och måla en målarmössa modell Jussi åt sig själv.

Utställningen Bårdens svala arrangeras av Porlom hembygdsmuseum. Understöd för förberedande av utställningen har beviljats av Finlands Kulturfond i Nyland och Lappträsk kommun. Utställningen är öppen 6.10-17.11.2013. Tilläggsinformation www.Loviisa.fi