26.10.2017 to 31.1.2018
Säädytön yhteiskunta – Tuusulanjärven taiteilijayhteisö 120 vuotta

Saadyton

Eero Järnefelt, Naisen muotokuva, 1898, öljy. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Matias Uusikylä

Minä tyyydyn siihen luokkaan, joka oikeastaan minulle kuuluu.” (Pekka Halonen)

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenille sääty-yhteiskunta oli arkea. Ajan yhteiskunta muodostui neljästä säädystä: aatelistosta, papistosta, porvaristosta ja talonpojista. Yhteisön taiteilijat edustivat syntyperältään kaikkia neljää säätyä. Eero Järnefelt oli heistä ainoa aatelinen ja tuli tunnetuksi sivistyneistön kuvaajana, sekä mahtavista Kolin maisemista. Juhani Aho syntyi pappissukuun, mutta vanhempien pienoiseksi pettymykseksi loi uraansa maallisen kirjallisuuden parissa. Hänen vaimonsa Venny Soldan-Brofeldt, sekä naapurinsa Jean Sibelius, olivat syntyperältään porvarissäätyä. Soldan-Brofeldt oli boheemi taiteilija ja rikkoi monessa suhteessa vallitsevia porvarillisia tapoja - hän pukeutui, sisusti ja kasvatti lapsensa niin kuin itse halusi. Sibelius taas oli pettynyt siihen, ettei hänen sukujuuristaan löytynyt aatelisia, vaan enemmänkin talonpoikia ja porvareita. Hän kuitenkin nimesi päiväkirjassaan itsensä kulttuurin aristokraatiksi!

Talonpoikia taiteilijayhteisössä edustivat runoilija Johan Henrik Erkko ja taidemaalari Pekka Halonen. Molemmat taiteilijat tulivat hyvin vaatimattomista olosuhteista, mutta heidän vanhempansa olivat antaneet heille hyvän sivistyksellisen perustan. Molemmissa perheissä etenkin lukeminen näytteli suurta osaa kasvatuksessa. Molemmat miehistä mielivätkin kouluttautumaan opettajiksi Jyväskylän seminaariin, mutta vain Erkko hyväksyttiin opiskelijaksi. Halonen joutui pettymään ja valitsi ammatikseen taidemaalarin uran, ja tuli tunnetuksi mestarillisena talvimaisemien kuvaajana.

Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt ja hänen aviomiehensä kirjailija Juhani Aho muuttivat Tuusulanjärven rannalle marraskuussa 1897. Samalla he tulivat perustaneeksi Tuusulanjärven taiteilijayhteisön, jonka jäsenten taide elää yhä vahvana 120 vuotta myöhemmin. Näyttely kertoo taideteosten, musiikin, kirjallisuuden ja valokuvien avulla taiteilijayhteisöstä ja sen taustoista.

Avoinna: loka-tammi ke-su 10-17. Kirjastokatu 8, www.jarvenpaa.fi/taidemuseo, 040-315 3881, taidemuseo@jarvenpaa.fi

Oheisohjelma, lisätietoja ja tiedotuskuvat: tuomas.ravea@jarvenpaa.fi, hanna.nikander@jarvenpaa.fi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Other news