8.10.2013 - 17.11.2013
Pääskynen boordissa – Koristemaalari ja valokuvaaja Juho Pessala (1893-1955)

Juho Pessala oli 1900-luvun alkupuoliskolla Itä-Uudenmaan maaseudulla toiminut koristemaalari, jonka sivutulolähteitä olivat valokuvaus, viulunsoitto ja graafiset työtehtävät. Koristemaalari toimi silloin lavastajan tehtävässä valmistaessaan näyttämölle tyyppikulissit.
 
Kulissien lisäksi esillä on valokuvia kyläelämästä, valokuvaajan perheestä ja työtilanteista sekä ootrattuja ja kukkaornamentein maalattuja kalusteita, oravakeinutuoli ynnä muita Pessalan valmistamia tai suunnittelemia huonekaluja. Juho Pessala toimi myös teatteri- ja ravintolaviulistina. Pessalan perustama 1930-luvun Carmen-tanssiorkesteri kertoo viihdeorkestereiden ensi vaiheista maaseudulla.
 
Näyttelyyn sisältyvät Pauliina Talikan ohjaama lyhytdokumentti Juho Pessalasta sekä Heta Jäälinojan videoteos Pessalan valokuvien pohjalta.
Pääskynen boordissa -julkaisun on kirjoittanut Marke Kalliola. Työpajassa pienemmillä ja isommilla näyttelyvierailla on mahdollisuus taitella ja maalata itselleen oma Jussin maalarinlakki.
 
Pääskynen boordissa -näyttelyn toteuttaa Porlammin kotiseutumuseo. Näyttelyn valmistelua ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto ja Lapinjärven kunta.

Lisää uutisia