Sotimista ja selviytymistä -pari
Kuva: Sakari Kiuru

Pelastuskoiria, kaasunaamareita, sotilasunivormuja ja Suomen sotahistoriaa – muun muassa tätä kaikkea tarjoavat nämä sota-aikaa ja siitä selviytymistä esittelevän museoparin kohteet Helsingin Kruununhaassa.

Helsingin väestönsuojelumuseo esittelee yksityiskohtaisesti erityisesti niitä keinoja, joilla ihmisten turvallisuus taattiin vuosina 1939–1944, mutta väestönsuojelun historiaa käsitellään museossa myös yleisemmällä tasolla. Sotamuseon Talvisota 1939–1940 – Kunniamme päivät -näyttely kertoo puolestaan 105 päivää kestäneen talvisodan vaiheista kattavasti, aina sotaan johtaneista syistä sen seurauksiin.

Museoiden ääniefektein varustetuissa pommisuojissa voi kokea, miltä ilmahyökkäyksiltä ja talojen sortumisvaaralta suojautuminen sotien aikaan tuntui. Muihin aikakauden kokemuksiin voi eläytyä seuraamalla talvisodanaikaisia uutisia ja multimediaesityksiä Sotamuseossa ja käymällä sisään Helsingin väestönsuojelumuseon näyttelyyn sisustettuun sota-ajan kotiin.

Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Sotamuseo
Suomen sotien ja puolustusvoimien historiaa Sotamuseon Maneesissa ja sukellusvene Vesikossa Suomenlinnassa.

Helsingin Väestönsuojelumuseo
Elämyksellisyyttä ja väestönsuojelutietoutta sota-ajan varusteluista nykyaikaisiin suojautumiskeinoihin vanhassa väestönsuojassa vuodelta 1941.