Kulttuurivaikuttajapari
Kuva: Eva Tordera Nuno

Tämä museopari vie henkisen kulttuurin kerääjän kotiin ja keskelle aineellisen kulttuurin kerääjän talonpoikaiskokoelmia!

Museoparin kohteissa tutustutaan kahteen kulttuurin saralla 1800-luvulla vaikuttaneeseen mieheen: kansanperinteen kerääjään, lääkäriin ja toimittajaan Elias Lönnrotiin (1802–1884) ja maanviljelijä-kunnallispoliitikko Johannes Lohilampeen (1866–1938).

Erämaassa sijaitsevassa Lammintalossa Kalevala-eepoksen kokoaja Lönnrot asui ja työskenteli ahkerasti muun muassa sanakirjatyön parissa elämänsä kahdeksan viimeistä vuotta. Lohilammen museo esittelee puolestaan perustajansa Johannes Lohilammen kattavaa länsiuusmaalaisen talonpoikaisesineistön kokoelmaa, johon kuuluu myös joitakin Lönnrotin esineitä.  

Museoparin rakennuksilla on myös itsessään kulttuurista merkitystä: Lohilammen museo toimi aikoinaan rusthollitilana ja on rakennettu luultavimmin 1770-luvulla, Lammintalo pihapiireineen on puolestaan rakennussuojelulailla suojeltu 1800-luvun säätyläiskoti, jonka arkkitehtuuriin yhdistyy piirteitä myös vanhasta savupirtistä.


Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Johannes Lohilammen museo
Vanha rusthollitila 1700-luvulta, jossa esillä muun muassa maanviljelijä, talousmies ja kulttuurivaikuttaja Johannes Lohilammen keräämää talonpoikaisesineistöä.

Lammintalo
Elias Lönnrotin rakennussuojelulailla suojeltu vanhuudenkoti, jonka ainutlaatuisessa arkkitehtuurissa on piirteitä sekä savupirtistä että säätyläiskodista.