Ruiskumestarin talo

Pujahda sisään keltaisesta portista ja tutustu helsinkiläisen pikkuporvariston elämään 1860-luvulla. Ruiskumestarin talo valmistui vuonna 1818. Se on kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus.
 
Ruiskumestarin talossa voi eläytyä menneen ajan arkeen ja asumiseen pikkuvirkamiehen kodissa 1860–70-lukujen Kruununhaassa. Perheen tulot eivät olleet suuret, mutta säädynmukaisesti haluttiin käyttäytyä. Vaatimattoman puutalon pikkuisessa salissa onkin muodikas trumpettisohva ja komea pietarilainen kirjoituslipasto, mutta keittiössä roikkuvat reikäleivät katossa ja nurkassa on kirnu.
 
Kantakaupungin vanhin puinen asuinrakennus on sisustettu talon vuodesta 1859 lähtien omistaneen Alexander Wickholmin perheen kodiksi. Wickholm toimi Kristianinkadulle muuttaessaan kaupungin palokalustosta huolehtivana ruiskumestarina, mistä saatiin aihe museon nimeen.
 
Aina vuoteen 1896 talossa asuneiden Wickholmien alkuperäinen irtaimisto myytiin aikoinaan kuolinpesästä huutokaupalla. Ruiskumestarin kodin sisustus onkin perukirjojen tietoihin perustuva kuvitelma. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista on valikoitu esineitä, jotka ovat ajalle ja yhteiskuntaryhmälle tyypillisiä.

Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Museokortti

Osoite
Kristianinkatu 12, 00170 Helsinki
Puhelin
09 3107 1549
Aukioloajat
9.6.2017–7.1.2018 ke–su 11–17
Pääsymaksu
Vapaa pääsy
Saavutettavuus
Palvelukielet