1.3.2018 to 31.8.2018
Välähdyksiä – Björn ja Tilly Soldanin tarinasta

Järvenpään taidemuseon kevään ja kesän näyttelyssä kerrotaan Björn ”Nisse” (1902–1953) ja Mathilda ”Tilly” (1873–1931) Soldanin tarinaa. Nisse ja Tilly Soldan ovat tulleet tutuiksi useasti Ahojen perheen kolmoisliiton kautta, Tilly lähinnä Vennyn pikkusisarena ja Nissen Juhani Ahon aviottomana poikana.

Niin Nisse kuin Tilly tekivät kuitenkin merkittävän elämäntyön ja olivat pioneereja omilla aloillaan: Nisse suomalaisen valokuvan ja dokumenttielokuvan todellisena edelläkävijänä Aho&Soldan -filmiyhtiössä sekä Tilly lastenhoidon ja aviottomien lasten aseman kehittäjänä.

Näyttelyssä nostetaan omassa osiossaan esiin Björn Soldanin taiteellinen valokuva- ja elokuvatuotanto. Mukana on erityisesti Björn Soldanin myöhempää tuotantoa, josta välittyy hänen rakkautensa luontoon ja sen yksityiskohtiin. Lisäksi esittelemme hänen käsikirjoitustaan teokseen Sata kuvaa Englannista.

Ensi kertaa näyttelyssä nostetaan esiin myös Tilly Soldanin oma elämäntyö. Tilly Soldanin työtä lastenhoidon kehittäjänä valotetaan erityisesti Järvenpään Ristinummen ja Kauniaisten lastenkodeissa työskennelleen Ida Suomalaisen perheen tarinan kautta. Näyttelyssä kerrotaan myös Kauniaisten lastenkodissa kasvaneen ”Pikku Jutan” tarina.

Aviottomien lasten tarinoita ja lastenkotien historiaa ei ole juurikaan kerrottu. Näyttely sisältääkin runsaasti aiemmin näkemätöntä valokuva- ja filmimateriaalia Tilly Soldanin lastenkodeista, sekä ainutlaatuista aineistoa niin Suomalaisen perheen, Pikku Jutan kuin Björn Soldanin elämästä. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu Nisse - Björn Soldan (1902-1953), johon taidehistorioitsija Johanna Frigård on koonnut Nissen elämäntarinan. Elokuvatutkija Ilkka Kippola kertoo kirjassa Nissestä elokuvaajana.

Avoinna: maalis-huhti ke-su 10–17, touko-loka ti-su 11–18. Kirjastokatu 8, www.jarvenpaa.fi/ taidemuseo, 040-315 3881, taidemuseo@jarvenpaa.fi Oheisohjelma, lisätietoja ja tiedotuskuvat: tuomas.ravea@jarvenpaa.fi, hanna.nikander@jarvenpaa.fi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.

Other news